Λεωσθένους 21-23, 185 36 ΠΕΙΡΑΙΑΣ.
Τηλέφωνο: 210-4286210

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: damker@sch.gr

 
 

Περιεχόμενα

Αρχική Σελίδα
Καταστατικό
Διοικητικό Συμβούλιο
Εκδηλώσεις
Συναντήσεις
Εκδρομές
Ανακοινώσεις
Επιστολές
 

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ

Γράφει ο Δαμιανόπουλος Δαμιανός, απόφ. 1970

 

 

πό καιρό κάτι μ’ έτρωγε με το παλιό σχολείο, το ηρωικό Πέμπτο. Από τότε που δώσαμε για πρώτη φορά γνωριμία με τον Νίκο το Χρυσοχόο εδώ στη Κέρκυρα, στη πρώτη συνάντησή μας στο 7ο Δημοτικό Σχολείο της Κέρκυρας. Χαρακτηριστική κουβέντα:

-Από πού είσαι;

-Απ’ το Κερατσίνι, τα Ταμπούρια.

-Έλα ρε! Ποιο σχολείο τέλειωσες;

-Το Πέμπτο Αρρένων Πειραιώς.

-Έλα ρε κι εγώ εκεί τελείωσα. Πότε;

-Το 1970.

-Α, ήσουν πιο πριν από μένα. Έχουνε και σύλλογο οι απόφοιτοι, ξέρεις.

(Νταν, κεραμίδα!)

-Απίστευτο!!! Πού, πώς… Τηλέφωνο;

 

Έτσι περίπου έμαθα για τον σύλλογο των αποφοίτων του ηρωικού Πέμπτου. Έπαιρνα τηλέφωνο, χτύπαγε, ξαναχτύπαγε, τίποτε. Τελικά και μετά από πολλές προσπάθειες απάντησε ένας τηλεφωνητής. Άφησα τα στοιχεία μου για επαφή. Μετά από λίγο καιρό μου λέει η κόρη μου ότι με είχαν πάρει από ένα σύλλογο και είχε γράψει κάποιο άλλο τηλέφωνο σε ένα χαρτάκι. Έτσι απλά ήλθα σε επαφή με τον νέο μου φίλο το Γιάννη το Μαθιόπουλοοοο…

Τώρα που σας βρήκα δεν μου ξεφεύγετε σκέφτηκα. Αφού βρήκα την άκρη του νήματος θα τα ξαναβρούμε όλα και όλους αποφάσισα. Άρχισα, λοιπόν, να τσιγκλάω το φίλο μου το Γιάννη, ο οποίος με μεγάλη υπομονή μου έστελνε ό,τι κι αν ζητούσα. Το τελευταίο φύλλο του Ηρωικού Πέμπτου θέλεις; Θα το έχεις. Άντε και τις καταστάσεις των αποφοίτων της τάξης του 1970 στο φάξ. Α δεν βγήκαν καλά οι αριθμοί τηλεφώνων, μου βγαίνουν λάθος. Άντε στείλε πάλι τις καταστάσεις σε φωτοτυπία, αλλά βάλε και τη χρονιά πριν και τη χρονιά μετά το 1970. Τρέχα ο φίλος ο Γιάννης να ικανοποιήσει τις απαιτησάρες του Δαμιανόπουλου. Σ’ ευχαριστώ ρε φίλε Γιάννη. Είσαι μεγάλη καρδιά.

Τώρα λέω κάτσε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βρούμε όλους αυτούς που λένε οι καταστάσεις. Καβάλα στον υπολογιστή λοιπόν και στην ιστοσελίδα του ΟΤΕ. Έψαξα όλα τα ονόματα που έλεγαν οι καταστάσεις. Γράψε τα στο σκληρό δίσκο να τα έχουμε. Πήρα και τον χάρτη-οδηγό Αθηνών-Πειραιώς και Προαστείων της ΕΛΠΑ και κυρίως τους χάρτες 116, 117, 135, 136, 137, 152 & 153 και άρχισα να παίζω το ρόλο του Σέρλοκ Χόλμς.

Ξαφνικά εκεί που έψαχνα στον ΟΤΕ βρίσκω ένα όνομα Μετζεσέμης Μηνάς. Μπα, λέω, εκείνος ήταν Γιάννης. Βρε δε παίρνω λέω, μισή ντροπή δική μου και μισή δική τους. Απαντάει μια ηλικιωμένη φωνή. –Υπάρχει εκεί κανένας Μετζεσέμης Γιάννης, ρωτάω. –Ναί. Ο γιος μου είναι, λέει η γερόντισσα. –Εσύ ποιος είσαι; -Δεν με ξέρετε, λέω. Ήμουν συμμαθητής του γιου σας παλιά, με λένε Δαμιανό. –Εσύ δεν είσαι ο γιος του Τάσου, μου κάνει. Κόκκαλο εγώ. –Ξέρατε το πατέρα μου; -Βέβαια, στη Δραπετσώνα, είχαμε και κάποια συγγένεια από τη μεριά του τάδε και του δείνα. Χαρά εγώ μεγάλη, είχα βρει το φίλο μου το Γιάννη το Μετζεσέμη. Το βράδυ όταν γύρισε από τη δουλειά του ο Γιάννης βουρ στο τηλέφωνο. Δεν ξέρω αν πήρε αυτός ή εγώ. Η συγκίνησή μας όμως ήταν μεγάλη.

Είχα μάθει και για τη συνάντηση στις 22 Μάη στο παλιό σχολείο λόγω της επικείμενης κατεδάφισης. Ρε Γιάννη του λέω το και το, πάει το σχολείο το γκρεμίζουνε. Κρίμα μου κάνει. –Θα έρθεις στη συνάντηση;  -Μπορώ να λείψω, μου κάνει. Κι έτσι βρεθήκαμε με το φίλο μου το Γιάννη μετά από 35 χρόνια. Αγκαλιές, φιλιά, συγκίνηση.

Όταν γύρισα στη Κέρκυρα είχα μια ακόμα μεγάλη βοήθεια, μεγάλο εργαλείο στην έρευνα και τον εντοπισμό των παλιών συμμαθητών, το μνημονικό του φίλου μου του Γιάννη. Πως τον λέγανε το τάδε; Ποιο το μικρό όνομα του δείνα; Μεγάλο ατού ο Γιάννης ο Μετζεσέμης.

Αλλά και μεγάλη ψυχή, τρυφερή ψυχή. Γυρίσαμε μαζί όλες τις τάξεις του σχολείου. Εδώ καθόμασταν, εκεί καθόταν ο Αποστολόπουλος ο Θέμις, εκεί εσύ με τον Καραθάνο. Ο Καραθάνος! Ο Καραθάνος! Τον λέγαμε και Μπαρμπα-Γιώργο, λέει ο Γιάννης. Ναι ρε Γιάννη το θυμάμαι αυτό. Μαζί καθόσασταν, μου λέει. Τραβούσα με τη ψηφιακή κάμερα εγώ. Κάτσε να σε πάρω λίγο ρε Γιάννη, έστριβε ο Γιάννης. –Κάτσε ρε λίγο, τι σε πιάνει; -Να, είμαι λίγο… Ήταν λίγο συγκινημένος ο Γιάννης και δεν ήθελε να φανεί στη κάμερα.

Άρχισα, λοιπόν, να στέλνω γράμματα. Το πρώτο στο φίλο μου τον Καραθάνο. Πάει το πρώτο. Χτυπάει μετά από μερικές μέρες το τηλέφωνο. –Έλα είμαι ο Καραθάνος. Χαρά εγώ! Άρχισε η έρευνα και απέδιδε. Να ο Γεωργίου ο Φίλιππας, ωραίος πάντα με την τρέλα του. Πάει να παντρευτεί στη Ρουμανία, να ο φίλος μου ο Κόης ο Θοδωρής μετά, να κι ο Γιώργης ο Κατσουλάκος τηλέφωνα από το Abu Dhabi γιατί του είπε η γυναίκα του για το γράμμα με τις παλιές φωτογραφίες που της είχε πάει. Ώρες στο τηλέφωνο για να δούμε ποιος είναι ποιος στις φωτογραφίες που με τόση ευγένεια μου έστειλε ο φίλος μου ο Καραθάνος. Τις σκαννάρισα, λοιπόν, και τις έβαλα στις επιστολές που έστελνα σε όλους τους φίλους. Αν ήταν μέσα στις φωτογραφίες ακόμα καλύτερα.

Ο κάθε παλιός φίλος που μου τηλεφωνεί κάτι θυμάται. Ένα μικρό όνομα, κάποιο όνομα δρόμου όπου έμενε κάποιος κολλητός του κλπ κλπ. Κι έτσι προχωρεί η έρευνα. Έτσι έμαθα ότι ο φίλος μας ο Μαντές είχε πάει Θεσσαλονίκη. Ρε δε ψάχνω στη Θεσσαλονίκη. Χτυπάω Μαντές στο Ίντερνετ και βγαίνουν μερικοί εδώ κι εκεί. Το μάτι μου καρφώθηκε στην Περαία, γιατί ήξερα ότι η Περαία είναι στη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αμέσως γράμμα. Είσαι αυτός που δείχνει το βέλος στη φωτογραφία; Χαράς ευαγγέλια ο φίλος μου ο Μαντές ο Στέλιος, του οποίου δεν θυμόμουν το μικρό το όνομα. Όποτε και οπουδήποτε γίνει η επανένωση, μου δηλώνει, εγώ είμαι μέσα και μη παραλείψεις να με ειδοποιήσεις. Αστειεύεσαι; Και να μην ήθελες θα σε κουβαλούσαμε.

Έλα όμως που το μυαλό μας πλημμύριζε και με ονόματα τόσων άλλων συμμαθητών που δεν είναι στη κατάσταση των αποφοίτων του 1970. Κάθομαι, το λοιπόν, και φτιάχνω μια λίστα με όσα ονόματα συμμαθητών θυμούνται αυτοί τους οποίους εντοπίζω. Έχω, λοιπόν, ξεκινήσει ένα ιδιότυπο σαφάρι στο παρελθόν. Κυνηγάω να βρω παλιούς φίλους και συμμαθητές για να ξαναθυμηθούμε παλιές εμπειρίες και να αναβιώσουμε παλιές φιλίες.

Κάθισα να γράψω αυτά τα λίγα λόγια σαν έκκληση προς όσους γνωρίζουν κάτι από τους παλιούς μας αυτούς συνεταίρους στη χαρά και στη γνώση. Έχω κάνει σκοπό μου να συγκεντρώσω όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία ώστε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να βρεθούμε και πάλι όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Για το σκοπό αυτό έχω ξεκινήσει και την κατασκευή μιας ιστοσελίδας του Συλλόγου Αποφοίτων του Ε΄ Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς «Ο Θεμιστοκλής» ώστε να αποτελέσει ένα εργαλείο για όλους τους αποφοίτους του παλιού μας σχολείου, αλλά και της συνέχειάς του, του 4ου Ενιαίου Λυκείου Πειραιά. Εκεί θα βάζω φωτογραφίες από όσες χρονιές αποφοίτων μου διατεθούν. Ήδη έχω βάλει μερικές που μου διέθεσε ο φίλος μου ο Νίκος ο Καραθάνος. Είχα κι εγώ τρεις τέσσερεις, τις έβαλα κι αυτές. Παράκληση, λοιπόν, σε όλους να μου διαθέσουν όσες φωτογραφίες θέλουν να δημοσιευτούν. Ας μου τις στείλουν στη διεύθυνση: Δαμιανόπουλος Δαμιανός, Αγίων Θεοδώρων 2, Στρατιά, 49100 ΚΕΡΚΥΡΑ. Εγώ θα τις βάλω στον υπολογιστή και θα τις επιστρέψω χωρίς να πάθουν το παραμικρό. Να σημειώνετε όμως χρονολογίες και ίσως ονόματα που θυμόσαστε για κάθε φωτογραφία. Η ταξινόμηση θα γίνεται κατά έτος αποφοίτησης.

Θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου για οτιδήποτε σας ενδιαφέρει σχετικά με το σύλλογο του παλιού μας σχολείου. Παρακάτω παραθέτω στοιχεία επικοινωνίας μ’ εμένα:

ΔΑΜΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Αγίων Θεοδώρων 2,

Στρατιά,

491 00 ΚΕΡΚΥΡΑ.

Τηλέφωνα:  Σπίτι 26610-46261

                 Σχολείο 26610-39590 (είναι και φάξ)

                 Κινητό 697-963-48-48

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: damker@sch.gr

Ιστοσελίδα (προσωπική): http://users.ker.sch.gr/geoker

Ιστοσελίδα του Συλλόγου «Ο Θεμιστοκλής»:        http://www.syllapofthem.gr.

Ευχαριστώ που είχατε την υπομονή να διαβάσετε όλο αυτό το μακρινάρι και ευελπιστώ να βρισκόμαστε συχνά και να τα λέμε ακόμα συχνότερα έστω και από απόσταση.

Να είστε όλοι καλά.

 

Ενδιαφέροντα Θέματα

Η Τριμηνιαία Έκδοση

Άρθρα
Λογοτεχνήματα
Χρονογραφήματα
Γυμνασιάρχες-Λυκειάρχες
Καθηγητές
Αφιερώματα
 

Σύλλογος Αποφοίτων Ε΄Γυμνασίου Αρρένων Πειραιώς "Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ"

Λεωσθένους 21-23, 185 36 ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Τηλέφωνο: 210-4286210

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: damker@sch.gr

Webmaster: Δ.Α.Δαμιανόπουλος